Rasestandard Kai

Kai er en mellomstor japansk spisshund, som opprinnelig ble avlet som jakthund på villsvin og hjortedyr. Rasen er også kjent som tigerhund og torahund. Den ble erklært å være en nasjonalskatt i Japan i 1934.

Kaï skiller seg fra andre japanske spisshunder, gjennom å ha en noe mer kileformet og smalere skalle, som har tydelig markert stopp. Den er ellers massivt bygd og har balanserte proporsjoner og lette, smidige bevegelser. Kroppen har markerte skuldre og dyb brystkasse. Halsen er tykk, muskuløs og kraftfull. Buklijen er godt opptrukket og lendet bredt og muskuløst. Ryggen er rett og kort. Meget muskuløse bein og kraftig benstamme. Halen er høyt ansatt, tykk og bæres tett ringlet eller bøyd i en bue over ryggen.
Pelsen er kort, tett, stiv og rett. Lenger på halen. Underullen er tett og myk. Fargen er sort bridle (Kuro-Tora), rød brindle (Aka-Tora) eller rød-sort brindle (Chu-Tora). Valpene fødes ensfarget, og det karakteristiske tigermønsteret kommer fram etter hvert som de blir eldre, kanskje ikke før i seks måneders alderen. Det sies at noen hunder ikke er fullt utfarget før i femårsalderen.
Hannene måler normalt ca. 50–56 cm i skulderhøyde og veier gjerne 18–25 kg. Tispene måler normalt ca. 46–50 cm i skulderhøyde og veier gjerne 13,5–20 kg.
Kaï er en utpreget jakthund for storvilt, som også har en rekke andre egenskaper som både brukshund og familiehund. Den er energisk og meget utholdende.
Kaï skal være en utmerket familiehund, som er spesielt varsom omkring barn og stort sett andre er dominant ovenfor andre hunder. Man må imidlertid påregne rikelig med mosjon for at denne hunden skal trives.

STØRRELSE:

Middels

VEKT (KG):

Hann: 18-25
Tispe: 13-20

HØYDE (CM):

Hann: 50  cm +/- 3 cm
Tispe: 45 cm +/- 3 cm

FARGE(R):

Sort, Rød brindle, Rød/Sort brindle

PELSLENGDE:

Kort

PELS:

Tett, stiv og rett. Underullen er tett og myk

PELSSTELL:

Endel

ALLERGI:

Ja

AKTIVITET:

Endel

Historikk for Kai

Denne rasen stammer fra middels store hunder som eksisterte i Japan i oldtiden. Den ble etablert som rase i Kai distriktet (Yamanashi området), som er omgitt av fjell. Et annet navn på denne rasen er "Kai tora-ken". En framtredende særtrekk hos denne hunden er dens stripete pels. Disse hundene er stort sett brukt til å jakt på ville bjørner og hjort. Deres sterke tilbøyelighet til å danne flokk er medvirkende til at raserenheten er blitt bevart. Rasen ble utnevnt til "natur minne" i 1934.
Kaï er en gammel og sjelden hunderase som stammer fra Yamanashi prefekturet på øya Honshu i Japan, der den opprinnelig blant annet ble benyttet som jakthund på villsvin og hjortedyr. Man trodde lenge at denne hunden var for primitiv til å kunne utgjøre en god familiehund, men denne oppfattelsen har endret seg. I hjemlandet ble den først anerkjent i 1934, mens American Kennel Club først anerkjente den så sent som i 1996.
I hjemlandet skal det finnes to typer av denne hunden. En smalere som helst benyttes til hjortejakt, og en noe tyngre som helst har vært benyttet til bjørnejakt.